Hvordan gjøre Li-ion batterier mer kostnadseffektive

Picture of Bjørn Fjelnseth

Bjørn Fjelnseth

Bjørn er Produktsjef Warehouse i Toyota Material Handling

4 minutter å lese

Lithium-ion

Sammenlignet med blysyre-batterier har litium-ion-batterier mange fordeler; som å være mer energieffektive, i tillegg er de også enklere og raskere å lade. En viktig fordel er at de kan lades når som helst, hvor som helst, uavhengig av hvor mye strøm du har igjen i batteriet. Du kan lade dem når du har mulighet til det, dette er det vi kaller "pauselading": du lader trucken din når den står stille eller mens du har pause. Hvis arbeidssituasjonen din tillater hyppig pauselading eller du kan organisere materialhåndteringen rundt den, vil du ikke bare nyte fordeler som økt fleksibilitet og lengre driftstid. Du kan også optimere størrelsen på batterier og ladere for å passe dine driftskrav. La oss ta en titt på hvordan du kan spare penger ved å velge pauselading og ved å velge riktig "intelligent energipakke" for gaffeltruckene dine.

Alt starter med gode ladevaner

Når du bytter fra blysyre-batterier til Li-ion, anbefaler vi deg å studere og kartlegge flåtens ladevaner for å definere mulighetene for pauselading. Du kan bruke vårt I_Site-flåtestyringsverktøy for å finne ut hvor, når og hvor lenge enkelte trucker brukes. Når trucken ikke er i bruk, kan den lades. Gode ladevaner blant truckførerne dine er svært viktig. Det er alltid best å la dem koble til trucken så snart de er ferdige med å kjøre den. Gode laderutiner og tidsplan for Li-ion-drevne kjøretøy gir mange kostnadsbesparende fordeler, som å bruke ett enkelt, lettere batteri per truck i stedet for hele tiden å måtte bytte ut batteriet og kjøpe færre ladere, noe som gjør materialhåndteringen din renere og billigere.

LWI160 with cobra charger w Hand_with Reflex in background

Færre ladere og lavere kostnader

Siden du allerede har observert flåtens produktivitet og dens muligheter for pauselading, kan du ta det et skritt videre og tenke på hvor mange ladere du faktisk trenger. Vi nevnte nettopp at med en god ladeplan trenger du ikke nødvendigvis en lader for hver truck. Du kan lade noen trucker mens andre er i bruk og omvendt. Dette krever litt planlegging, men det er en veldig effektiv måte å redusere kostnader når man bytter bly/syre med litium-ion. Vi anbefaler deg å starte i det små, det er alltid mulig å bestille og installere ekstra ladere senere i tilfelle du ikke har nok ladekapasitet.

Vi har flere typer ladere avhengig av hva du trenger. Hvis du har en ganske liten drift og flåte, vil en standard lader være nok for deg. Men hvis du har en større virksomhet med en mer intensivt brukt flåte, kan det være lurt å vurdere å oppgradere laderen til en større modell for å passe bedre til dine behov. Alle våre ladere prøver å gjøre det enkelt å lade trucker for truckførerne dine. Det er derfor ladere som tilbys av Toyota har en spesiell kvalitet og design, noe som gjør dem trygge og enkle å bruke. Vår andre generasjons ladestøpsel for trucker er den samme som du finner på Toyota elbiler. Den er allerede tilgjengelig på noen av våre Li-ion-drevne trucker, som vår elektriske palletruck BT Levio LWI160, vår elektriske skyvemasttruck BT Reflex R-E-O-serie og våre Traigo80 elektriske motvektstrucker. Denne nye typen støpsel har et enkelt og ergonomisk design og er enkel å koble til. Den har også en låsemekanisme og LED-lys som indikerer ladestatus. Batteristyringssystemet (BMS) overvåker ladeprosessen og gir ikke rom for feil, da det automatisk slår av laderen når batteriet er fullt. BMS vil også forhindre at batteriet overopphetes eller fryser. Totalt sett er batteriet skadebestandig og kan ikke overlades, noe som gjør Li-ion-energi mye tryggere enn eldre typer energiløsninger.

Den riktige mengden energi for å få gaffeltruckene gjennom dagen: Intelligente energipakker

For å matche bedriftens spesifikke energibehov, utviklet vi flere "Intelligente energipakker". Hvis du har et lager med relativt lav aktivitet og mange muligheter til å lade truckene dine, kan vår Standard Intelligent Energipakke være den rette løsningen for deg. Denne pakken vil holde truckene i drift hele dagen med litt strategisk planlagt pauselading.

Hvis du har et lager med mer intens drift og lange driftstimer, og stort behov for truckene, eller hvis mulighetene for lademuligheter er begrenset og installering av kraftigere ladere ikke løste energiproblemene dine, anbefaler vi deg å gå opp en batteristørrelse til Intens Intelligent Energipakke. Til slutt, om din bedrift ønsker enda flere driftstimer, kan vår Max Intelligente Energipakke være den rette for deg. Vår Max pakke vil holde den elektriske Li-ion-trucken i gang i ti til elleve timer uten lading, avhengig av intensiteten på driften, og driftsmiljø.

Et eksempel

Vi skal gi deg et praktisk eksempel: vårt standard intelligente energipakke-batteri med innebygd lader kan holde vår Li-ion-drevne elektriske palletruck BT Levio LWI160 oppe og gå i tre til fire timer. Å lade den i 30 minutter, vil gi deg mer enn 1 time ekstra driftstid.

Standard pakke med standard innebygd lader (30 Ah)

Standard pakke med større innebygd lader (40 Ah)

3 timers driftstid når den er fulladet

3 timers driftstid når den er fulladet

30 minutters pauselading gir 40% ekstra kjøretid = +/- 1 time 20 minutter

30 minutters pauselading gir 50% ekstra kjøretid = +/- 1 time 45 minutter

Disse tallene er basert på 100 % utnyttelsesgrad, men de fleste bedrifter har en faktisk utnyttelsesgrad på rundt 50 %. Dette betyr at den faktiske driftstiden ofte vil være det dobbelte av tiden angitt ovenfor. Den andre kombinasjonen med den større laderen vil på sikt gi kostnadsbesparelser med redusert energiforbruket og utslipp.

Dynamisk effektbegrensning

Smarte ladere er som standard utstyrt med dynamisk effektbegrensning. Denne teknologien sørger for at trucken med lavest batterinivå vil lade raskere enn de andre når du lader flere trucker samtidig. Dette sikrer at nesten tomme Li-ion-batterier får større energitilførsel før neste gangs bruk. Dette reduserer energitoppene dine og gjør at du sparer enda mer penger på strømregningen. Dette betyr imidlertid også at ladetiden for utstyret ditt kan bli forlenget, siden dynamisk effektbegrensning begrenser bruken av energi fra nettet, så en begrenset mengde strøm brukes til å lade truckene dine.

For hver materialhåndteringsløsning drevet av litium-ion, er det flere intelligente energipakker og laderkombinasjoner tilgjengelig. Det er bare et spørsmål om å lage den riktige kombinasjonen tilpasset dine behov.

 

LES MER OM LI-ION BATTERIER

Populære artikler