Blogg | Toyota Material Handling Norway

Hvordan mestre truckføreropplæringen

Skrevet av Synne Vevik | 02.okt.2024 10:11:47

For å bli en dyktig truckfører kreves det både teori og praktisk erfaring, og et godt truckførerkurs legger grunnlaget for sikker og effektiv håndtering. Men hva kan du egentlig forvente av et slikt kurs? For å gi deg et bedre innblikk i hvordan du kan lykkes, vil vi i denne artikkelen gi deg innsikt både fra en kursdeltaker, og fra en av våre dyktige instruktører.  Les videre for nyttige tips og råd som kan hjelpe deg på veien til å bli en trygg og kompetent truckfører.

Intervju med en kursdeltaker

Hva motiverte deg til å ta truckføreropplæring?

Jeg var motivert av muligheten til å tjene penger og forbedre mine jobbmuligheter. Jeg har et friår nå, og tenkte det ville vær en god anledning til å prøve truckføreropplæring. Det virker som en praktisk ferdighet som kan åpne dørene til flere typer jobber. Samtidig legger jeg ikke skjul på at penger er hovedmotivasjonen.

Hvordan har opplæringen vært så langt?

Opplæringen har vært fin og behagelig. Vi har blitt opplært i alt det vi trenger å vite. Den første dagen var ganske tung med mye teori, men jeg lærte utrolig mye. Instruktøren er veldig motiverende og engasjert, noe som gjorde det hele mye lettere. Selv om det var krevende, var det ingen problem for meg å henge med.

Er det noe du skulle ønske du visste før du startet opplæringen?

Jeg hadde egentlig ingen spesielle forventninger før jeg startet, bortsett fra at jeg visste at vi skulle lære å kjøre truck. Før kurset fikk vi en E-læringsmodul som vi skulle gjennomføre hjemme. Det var nyttig å ha muligheten til å øve og bla seg gjennom teorien på forhånd.

Hvordan var eksamen?

Jeg synes eksamen var relativt enkel og rett fram. Den var ikke overkomplisert, og det var heller ikke for mange «lurespørsmål». Instruktøren gikk grundig gjennom alt vi trengte å vite i undervisningen, så jeg følte meg godt forberedt. Det var en god opplevelse totalt sett.

Nå som du har fått testet å kjøre litt, hvordan synes du det er?

Jeg synes det er veldig greit å kjøre truck, spesielt med de gode og moderne maskinene vi har brukt. Det er faktisk ganske gøy. Det kan også være utfordrende noen ganger, spesielt når man ikke er helt sikker på hvordan man skal plassere lasten, men det har jeg fått taket på det etter hvert. (BT reflex skyvemasttruck) har vært den desidert vanskeligste trucken for meg, men når jeg først fikk grep om teknikken, går det fint uansett hvilken maskin jeg kjører.

Hvordan opplevde du overgangen fra teori til praksis?

Overgangen fra teori til praksis har gått veldig fint. Teorien ga et godt grunnlag, men det er klart det er noe helt annet å sitte bak rattet. Det å bli kjent med kjøretøyene og føle seg komfortabel med dem tar litt tid, men med instruktørens veiledning har det gått bra.

Har du noen tips til andre som skal ta truckføreropplæringen?

Mitt beste tips er å ta det rolig og ikke være for ivrig i starten. Pappa ga meg et råd om å bli kjent med kjøretøyet først og ikke være for bråkjekk. Et annet tips som man kan være observant på, er å huske å senke gaffelen når du kjører – det er en vanlig feil som kan være farlig. Det er viktig å være oppmerksom på sikkerhetsaspektene ved å kjøre truck, så vær alltid forsiktig og følg instruktørenes råd.

Intervju med instruktør

Hva er de vanligste feilene nybegynnere gjør, og hvordan kan de unngås?

En av de vanligste feilene nybegynnere gjør, er at de bruker rattet for aktivt, spesielt når trucken står stille. Dette kan føre til at trucken plutselig beveger seg i en annen retning enn forventet. For å unngå dette, er det viktig å lære seg å kontrollere bevegelsene forsiktig og ikke overstyre.

Hvordan kan deltakerne best forberede seg til kurset?

Det er ikke lov til å øvelseskjøre med truck før man har bestått teoridelen, så på akkurat den fronten er det litt begrenset hvor mye man kan forberede seg. Det vil derimot være en god ide å gjøre litt «Research» i forkant. Det er viktig å ta teorien seriøst, siden den danner grunnlaget for når de skal prøve seg i praksis.

Hva er dine beste tips for å bestå truckførerkurset?

For å bestå truckførerkurset er det viktig å følge godt med i undervisningen og ta til seg tilbakemeldingene man får. Gjør som instruktøren sier, og ikke stress. Skynd deg langsomt liker jeg å si. Det handler om å være grundig og nøyaktig, ikke om å gjøre ting raskest mulig.

Dersom du vurderer å ta truckføreropplæringen er det klart at nøkkelen til suksess ligger i å følge instruksjonene nøye, og ta tiden til hjelp for å mestre både teori og praksis. Teamet vårt står klare til å hjelpe deg. Ta kontakt for mer informasjon om vårt opplæringstilbud, eller meld deg på truckførerkurs i dag.