Kostnadsreduksjon, del 1: Hvordan øke levetiden på batterier

Picture of Karim El-Kelish

Karim El-Kelish

Karim er Logistics Solutions Manager i Toyota Material Handling

2 minutter å lese

I_Site , Automasjon

Logistikksjefer verden over jobber med å optimalisere driften av sin truckpark, samtidig som de forsøker å holde kostnadene nede. I denne artikkelserien presenterer vi tre kostnadsreduserende tiltak som passer for de fleste bedrifter. Disse metodene vil hjelpe deg med å spare et betydelig beløp hvert år.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på optimal behandling av batterier.

Spar penger med korrekt bruk

Hvis du er ansvarlig for en truckpark så er du også ansvarlig for batteriene som truckene er utstyrt med. Dette blir dessverre ofte oversett, til tross for at en vesentlig andel av vedlikeholdsbudsjettet ofte blir brukt på å kjøpe nye batterier. Hvis batteriene blir brukt rett så vil det mest sannsynlig ikke være nødvendig å bytte batteri på trucken.

Hvis du ønsker å øke levetiden på batteriene så er det to ting du bør vite:

  1. Hvordan bør batteriene lades?
  2. Hvilken type batteri som er best for driften i ditt selskap?

Det kan være utfordrende å svare på disse spørsmålene. Derfor har vi utviklet Toyota I_Site med Explorer pakken, som gir deg tilgang til all data som blir samlet opp av truckene.

23283_768x400_toyota mh

Når og hvordan bør batterier lades?

I praksis er det veldig vanskelig å overvåke når og hvordan batteriene lades. Med I_Site blir det derimot enkelt å sjekke ladesykluser. Du vil da lett kunne se om laderutinene fungerer godt, eller om det er rom for forbedring.

Overvåking av batteribruk vil også bidra til å senke energiforbruket, samt at det er bedre for miljøet.

Bruker du rett type batteri?

Flåtestyringsverktøyet I_Site oppdager automatisk hvilken type batteri som er installert i trucken. Med Toyota I_Site blir det en smal sak å bestemme hvilken type batteri som passer best for din type drift: bly/syre eller li-ion.

Hvordan få mest mulig ut av dine batterier?

Hvordan batteriene skal behandles kommer helt an på batteritypen.

Bly/syrebatterier:
Bly/syrebatterier bør lades når gjenværende kapasitet har falt til 20%. Dersom den regelen blir fulgt så har batteriet forventet levealder på 5 år. Batteriet blir nemlig forringet hver gang det blir ladet. Det vil si at dersom du lader batteriet dobbelt så ofte som nødvendig så halverer du levetiden på batteriet.

Lithium-ionbatterier:
Lithium-ionbatterier er mer fleksible når det kommer til å lade. Disse batteriene både kan og bør klattlades. Det vil si at man bør lade li-ionbatterier så ofte som mulig. Disse batteriene kan lades opp raskere enn bly/syrebatterier. Du kan derfor håndtere samme mengde arbeid med mindre batterier.

Med rett type batteri og optimale laderutiner vil batteriene dine vare i mange år. Du vil spare penger og det vil være positivt for miljøet.

Les mer om I_Site her

 

Populære artikler